Ansikte

Psoriasis i ansiktet är relativt ovanligt i jämförelse med psoriasis på kroppen eller i hårbotten. Det kan vara särskilt svårt för människor att hantera och av estetiska skäl söker patienterna ofta behandling så fort som möjligt.
Psoriasis drabbar vanligtvis inte hela ansiktet, så om fläckarna sprider sig över ansiktet kan det bero på något annat än psoriasis. En specialist kontrollerar diagnosen och ändrar din behandling om det behövs.
Goda råd för vård av psoriasis i ansiktet
 
Det är naturligt att man vill dölja fula röda fläckar, och ibland kan man dölja fläckarna med hjälp av håret. Det bästa är emellertid att exponera huden för solljus och luft, då det hjälper huden att läka.
Samtidigt som du använder din receptbelagda medicin kan du även använda särskild makeup för att dölja fläckarna. Du bör dock begränsa användningen av makeup så att huden får andas så mycket som möjligt. 

Tillbaka överst på sidan


Hur tvättar jag hud som är drabbad av psoriasis?
Några goda råd...
Använd milda hudvårdsprodukter som inte irriterar huden och som är särskilt avsedda för känslig hud.
Ta för vana att klappa, inte gnugga, huden torr.
När huden väl är torr smörjer man in en fuktighetskräm. Detta är särskilt viktigt på vintern och när luften är torr, eftersom huden då kan bli uttorkad.
Om du upptäcker ett lager döda hudceller på ögonbrynen och ögonfransarna kan det räcka med att du lägger en bit tyg som du doppat i varmt saltvatten i några minuter på området tre eller fyra gånger per dag för att temporärt lindra inflammationen. 
Glöm inte att torka huden efter att du har använt saltvatten.
Använd en rakapparat eftersom det är skonsammare mot huden än ett rakblad.

Tillbaka överst på sidan
 
Torr luft och dålig ventilation påverkar psoriasishud negativt. Exponering mot rök eller kemiska ångor kan också förvärra inflammationen. Man måste vara försiktig vid användning av matoljor och industriella oljor som kan komma i kontakt med huden.
Dessa försiktighetsåtgärder är enkla att iaktta hemma. På arbetet kanske du måste förklara försiktighetsåtgärderna för kolleger och arbetsgivare för att rätta till eventuella problem som beror på din arbetsmiljö.

Tillbaka överst på sidan
 
Huden i ansiktet är känslig och när den är drabbad av psoriasis är den mycket känsligare mot väder och vind än vanligt och har svårare att anpassa sig till temperaturväxlingar.
Regn och blåst på hösten och vintern kan torka ut huden, och därför bör du smörja in dig med en skyddande kräm i ansiktet innan du går ut och även ha en huva eller scarf på dig.
Värme och solljus på våren och sommaren kan också förvärra inflammationen och därför bör du undvika direkt solljus vid väldigt soligt väder för att inte bränna dig. Använd en lämplig skyddande kräm, helst med totalt solskydd för ansiktet, i synnerhet under ett skov.
Kom ihåg att exponering för solljus i lagom mängd, med undantag vid pågående skov, kan hjälpa fläckarna att läka.